Prekinute blokade prelaza Brnjak i Merdare
Merdare, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

otvoreni za saobraćaj

Prekinute blokade prelaza Brnjak i Merdare

Privremene institucije u Prištini su zatim zatvorile za saobraćaj punktove Brnjak i Merdare

Objavljeno:

Predstavnici srpskih udruženja uklonili su danas posle podne blokade u blizini administrativnih prelaza Brnjak i Merdare iz pravca centralne Srbije, a oko 17.00 časova i privremene prištinske institucije su otvorile prelaze za saobraćaj.

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević rekao je za Tanjug da blokada nema ni na jednom administrativnom prelazu, navodeći da se na Jarinju saobraćaj sve vreme odvijao normalno, s tim što je bio zaustavljan teretni saobraćaj vozila sa dokumentima tzv. Kosova.

On je naveo i da su privremenim prištinskim institucijama dali rok do 1. oktobra da normalizuju stanje, posle upada u srpske institucije na severu KiM proslog petka, a u suprotnom će preduzeti radikalnije mere.

Rojević je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji svesni da njihovi zahtevi ne mogu da se ispune "za dan", ali da je važno da prate da prištinska strana radi na ispunjenju zahteva.

"Mi nismo hteli da blokiramo i da divljamo, već da pokažemo da će se blokade dogoditi i da ako naši zahtevi, da se stanje na KiM vrati u normalno stanje, ne budu ispunjeni - mi ćemo postupiti radikalnije", rekao je Rojević.

On je objasnio da Srbima celodnevne blokade ne idu u korist, jer se time onemogućava prolazak studentima i mnogim Srbima da idu na posao i zbog toga su odlučili da privremeno prekinu blokade i da privremenim prištinskim institucijama daju rok.

Merdare
Merdarefoto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja saopštio je večeras da su prelazi Merdare i Brnjak otvoreni za saobraćaj, navodeći da je prištinska strana to učinila posle odluke da se uklone blokade u blizini administrativnih prelaza u centralnoj Srbiji.

Administrativni prelazi između Kosova i Metohije i centralnog dela Srbije - Merdare, Jarinje, Brnjak blokirani su sinoć u znak reciprociteta na mere premijera privremenih prištinskih institucija, rekao je ranije Rojević.

Privremene institucije u Prištini su zatim zatvorile za saobraćaj punktove Brnjak i Merdare.

Privremene prištinske institucije prošlog petka nasilno su zatvorile zgrade institucija Republike Srbije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, a usledila su saslušanja čelnika srpskih institucija.

Bonus video:

03:28

IZVEŠTAJI AMERIČKE POLICIJE POKAZALI TZV. KOSOVO KAO CRNU RUPU? Stručnjaci o problemu krijumčarenja ljudi

(Espreso/ Agencije/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.